Decydując się na kuchnię na wymiar, masz możliwość wyboru najlepszych materiałów i rozwiązań dostosowanych do wymiarów wnętrza oraz stylu życia twojej rodziny. Nie musisz martwić się też o samodzielny montaż, doświadczony fachowiec zrobi to najlepiej, dzięki czemu unikniesz wielu problemów i niedogodności. To wszystko nie zwalnia cię jednak z przestrzegania zasad użytkowania mebli kuchennych.
Pamiętaj, że dzięki przestrzeganiu poniższych zasad, korzystanie z kuchni na wymiar będzie długotrwałe, bezawaryjne, wybrane przez ciebie fronty i blaty przez długi czas będą się dobrze prezentować, a w razie wystąpienia usterek uzyskasz podstawy do złożenia reklamacji.
Meble kuchenne użytkuj zgodnie z ich przeznaczeniem, chroń przed zbyt długotrwałym działaniem promieni słonecznych lub wody. Nie oznacza to, że masz je traktować jak muzealne eksponaty. Mowa tu o długotrwałym, ciągłym kontakcie z wyżej wymienionymi czynnikami. Sprzęty te nie mogą też przebywać zbyt długo w temperaturze poniżej 15 stopni i powyżej 40 stopni Celsjusza. Zgubny może być też dla nich nawet krótkotrwały kontakt z temperaturą powyżej 100 stopni. Aby ograniczać działanie pary wodnej, podczas gotowania zawsze włączaj okap kuchenny.
Swoją kuchenną zabudowę chroń przed bezpośrednim działaniem wody, rozgrzanych naczyń, alkoholu, a także wszelkich innych środków chemicznych (szczególnie żrących), które mogłyby nieodwracalnie uszkodzić powłokę mebli . Do czyszczenia blatów, półek i frontów nie używaj szorstkich materiałów. Po usunięciu zabrudzeń z ich powierzchni zawsze wyczyść ją dokładnie do sucha miękką szmatką.
Do rozdrabniania składników używaj przeznaczonych do tego desek do krojenia, nigdy nie krój bezpośrednio na blacie roboczym. Powstałe w ten sposób zarysowania to nie tylko skaza na wyglądzie mebli i estetyce wnętrza. Po jakimś czasie wraz z działaniem wody, która może się dostać do tak powstałych mikroszczelin, może dojść do spuchnięcia poszczególnych elementów mebli. Aby uniknąć nieestetycznych odbarwień i uszkodzeń, gorące naczynia stawiaj na specjalnych podstawkach.
Zwróć uwagę też na to, by wszelkie przedmioty w szufladach i szafkach rozmieszczać w miarę równomiernie. Jeśli wybrałeś szuflady z hamulcami, czy też inne rozwiązania mające na celu amortyzację przy zamykaniu frontów, podczas wykonywania tej czynności używaj odpowiednio wyważonej siły. Jeżeli szafki będziesz zatrzaskiwał zbyt mocno, po jakimś czasie systemy wykorzystane w twoich meblach mogą zostać uszkodzone.
W razie wszelkich wątpliwości spróbuj odszukać interesujące cię zagadnienie w materiałach dostarczonych przez producenta. Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na swój problem, skontaktuj się telefonicznie z firmą, która wykonała i zamontowała twoje meble kuchenne. Każda z firm tworzy swój własny zbiór zasad, pamiętaj zatem, by nie opierać się jedynie na tym artykule. Tylko wówczas możesz liczyć na pozytywne rozpatrzenie wszelkich reklamacji.