Fronty kuchenne z płyty wiórowej laminowanej to jedno z tańszych rozwiązań, dlatego też cieszy się popularnością wśród osób z mniej zasobnym portfelem. Jeśli chcesz, by w twojej kuchni zagościły fronty wykonane z tego materiału, szczególną uwagę musisz zwrócić na zabezpieczenie krawędzi płyty. To od niego bowiem zależeć będzie wytrzymałość twoich mebli.
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów takich zabezpieczeń. Jedne odchodzą powoli do lamusa, inne zdobywają coraz większe uznanie. Rzecz jasna wytrzymałość frontów zrobionych z płyty wiórowej laminowanej nigdy nie dorówna droższym rozwiązaniom, ale przy wyborze odpowiedniego zabezpieczenia, kuchnia taka może ci naprawdę długo służyć. Oto cztery rodzaje zabezpieczeń, na które możesz się natknąć:
1. Obrzeże melaminowe
Wykonane jest ono na bazie impregnowanego papieru. Stosuje się je coraz rzadziej, gdyż należy do najsłabszych zabezpieczeń krawędzi, a już szczególnie słabo sprawdza się w kuchni, gdzie meble są szczególnie narażone na kontakt z wilgocią.
2. Obrzeże PVC
Stworzone zostało na bazie tworzywa sztucznego, dzięki czemu charakteryzuje się dużo większą odpornością na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. W porównaniu z obrzeżem melaminowym jest też grubsze. Jego grubość wynosi najczęściej od 0,5 do 3 mm.
3. Obrzeże ABS
Pod względem parametrów jest bardzo podobne do obrzeża PVC. Główna różnica polega na tym, że ABS jest bardziej ekologiczne.
4. Profile aluminiowe
Fronty zabezpieczone za pomocą profili aluminiowych są wyjątkowo odporne zarówno na uszkodzenia, zarysowania, jak i wilgoć. Rozwiązanie to przy okazji nada twojej kuchni nowoczesnego charakteru. Świetnie sprawdzi się w nowoczesnej kuchni Decydując się na fronty z płyty wiórowej, najlepiej wybrać właśnie ten rodzaj zabezpieczenia krawędzi.